Wat moet u eten na een sportprestatie?

Een goeie recuperatie na het sporten is van cruciaal belang want gek genoeg wordt uw lichaam niet tijdens maar na het sporten sterker en fitter. Onder het motto "u bent maar zo goed als uw laatste herstel" is het van belang voldoende aandacht te spenderen aan wat u eet en drinkt na een inspanning. Dit bepaalt hoeveel voordeel u zult behalen van uw training. Vaak staat er nog een autorit of busrit op het programma of moet u zich haasten naar uw volgende afspraak waardoor u niet onmiddellijk uw lichaam voorziet van de nodige bouwstoffen die zorgen voor herstel. Wat u zou moeten doen, is uw lichaam zo snel mogelijk weer brandstof voorzien met de juiste voeding. Hieronder kunt u de 4 stappen naar herstel terugvinden:

 

  1. Compenseer vocht: U moet het vocht dat u bent kwijtgeraakt tijdens de inspanning zo snel mogelijk na het sporten weer aanvullen. Een heel goeie manier om te achterhalen hoeveel vocht u moet innemen is met behulp van een weegschaal, wat u op een trainingsdag kan uitproberen. U weegt zich voor en na de training en het gewichtsverschil doet u maal 1.5. De uitkomst die u bekomt, is de hoeveelheid vocht dat u dient in te nemen om het zweetverlies te compenseren.
  2. Vul koolhydraten aan: Koolhydraten zorgen ervoor dat uw spieren zich herstellen na het trainen en leveren de brandstof die u nodig hebt voor de volgende sportbeoefening. De koolhydraten worden gedurende de 2 uur na het trainen anderhalf keer sneller opgenomen en omgezet in glycogeen (reservekoolhydraat).
  3. Voeg eiwitten toe: Spieren bevatten in vergelijking met alle andere weefsels in ons lichaam, het hoogste gehalte eiwitten (22%). Na een training is er vaak spierschade opgetreden die moet hersteld worden om spieropbouw tot stand te brengen. Eiwitten zijn hiervoor de bouwstenen en zijn belangrijk voor uw spierherstel na de inspanning.
  4. Zorg voor antioxidanten: Als u hard hebt getraind kunnen uw spieren soms zwaar aanvoelen. Een van de factoren die daarvoor verantwoordelijk is, is dat er meer vrije radicalen in uw lichaam zijn gekomen, die geproduceerd zijn tijdens het sporten. Deze vrije radicalen kunnen de celmembraan van de spieren beschadigen en uw spieren zwaar laten aanvoelen. Antioxidanten zitten in fruit, groenten en peulvruchten.

 

De Etixx Recovery shake omvat deze 4 componenten en is om die reden de ideale maaltijd na een inspanning. Er zijn vaak andere alternatieven beschikbaar kort na de inspanning die niet voldoen aan deze componenten, waardoor de recuperatie na een inspanning niet optimaal verloopt. Hierdoor kunt u vermoeid aan de start komen op uw volgende training waardoor u in een negatieve spiraal terecht komt. Dit kan resulteren in een vertraagde vooruitgang of zelfs blessures. Hieronder kunt u een mooie vergelijking terugvinden van enkele voedingsmiddelen die vaak door sporters genomen worden na een inspanning: