Hoe je optimaal voorbereiden voor sportprestaties in de bergen?

Sporters die tijdens hun vakantie bergen willen gaan beklimmen of wedstrijden hebben in de bergen moeten rekening houden dat op hoge hoogten de luchtdruk veel lager is en er dus veel minder zuurstof beschikbaar is. Onze spieren hebben voldoende zuurstof nodig om hun werking optimaal te kunnen uitoefenen. Indien onze spieren minder zuurstof krijgen is er een daling van de spiercapaciteit en dus ook van ons prestatieniveau. Onze fysieke prestaties zijn dus afhankelijk van de efficiënte levering en gebruik van zuurstof. Met dit gegeven in het achterhoofd is het van cruciaal belang om in de voorbereiding naar dergelijke hooggebergte prestaties de zuurstofvoorziening naar de spieren te optimaliseren waardoor de daling van het zuurstofgehalte grotendeels (maar nooit volledig) gecompenseerd kan worden. Dit is ook de reden waarom veel wielrenners hoogtestages plannen in hun voorbereiding om hun lichaam te laten aanpassen aan de hoogte.

In enkele weken hoogtestage zal het lichaam reageren op de lagere beschikbaarheid van zuurstof door het aanmaken van extra rode bloedlichaampjes waardoor het bloed relatief meer zuurstof kan transporteren naar de spieren. Hemoglobine is de stof in de rode bloedcellen die hiervoor  zorgt  en het gehalte hiervan kan door training of suppletie wel stijgen tot 10 – 15%. Door dergelijke toenames zullen de actieve spieren in gebergten minimaal last ondervinden van de dalende beschikbaarheid van zuurstof. Daarnaast zal dit ook leiden tot betere duurprestatie op zeeniveau.

Naast enkele weken hooggebergte trainingen zijn er ook enkele hulpmiddeltjes die een (top)sporter in de voorbereiding naar hooggebergte prestaties kan inzetten om het zuurstof transport naar de spieren te optimaliseren. In het Etixx gamma zitten er 2 producten die een sporter gecombineerd kan innemen om het zuurstoftransport naar de spieren te verhogen: Iron 125 AA & Arginine 1000

  • Iron 125 AA is een hooggedoseerde ijzerpreparaat in aminozuur-chelaatvorm voor betere absorptie. Daarnaast bevat het ook specifieke vitaminen en mineralen die bijdragen tot een betere opname van ijzer. IJzer bevordert namelijk de aanmaak van hemoglobine en daarmee de capaciteit van het bloed om zuurstof te transporteren. Zoals hierboven vermeld is het gehalte hemoglobine aanwezig in het bloed een belangrijke factor voor het zuurstoftransport. Studies tonen aan dat sporters die ijzer hebben ingenomen gedurende een aantal weken een stijging hadden van de hemoglobineconcentratie waardoor de actieve spieren beter voorzien worden van zuurstof.
  • Arginine 1000 bevat het semi-essentieel aminozuur L-arginine die dus met andere woorden essentieel is onder bepaalde omstandigheden, waarmee bedoeld wordt dat het via de voeding moet worden ingenomen. Ons lichaam maakt vanuit L-arginine stikstofmonoxide. De stikstofproductie in ons lichaam ontspant de bloedvaten waardoor deze wijder worden. Hierdoor is er een betere bloed- en dus ook zuurstofvoorziening naar de actieve spieren.

Zoals hierboven vermeld zijn de Iron 125 AA en Arginine 1000 twee zeer belangrijke producten voor (top)sporters die zich voorbereiden voor hooggebergte prestaties. De Iron 125 dient in kuurvorm ingenomen te worden van minimaal 4 weken met 1 capsule per dag. De Arginine 1000 dient vooral voor de inspanning ingenomen te worden met een dosis van 1 tot 3 tabletten.