Heeft een tatoeage invloed op mijn prestatieniveau?

Vooral in de afgelopen jaren zie je steeds meer en steeds grotere tattoos verschijnen in de sportwereld. Zo is uit een rapport gebleken dat 53% van alle NBA-basketbalspelers in het seizoen 2015 tot 2016 waren getatoeëerd. Deze trend vertoont zich niet alleen in de basketbalwereld, maar over de verschillende sporten heen zijn tatoeages in populariteit gestegen.

Waar veel mensen niet bij stil staan is dat een tatoeage misschien een invloed kan hebben op het prestatieniveau. Is een tatoeage voor een sporter zo onschuldig of moeten sporters in de toekomst twee keer nadenken vooraleer ze naar een tattooshop gaan?

 

Onderzoek

Om dat te onderzoeken, hebben wetenschappers recentelijk 10 personen onderzocht met tatoeages die voorkwamen op een kleine oppervlakte, aan één kant van hun lichaam . De andere kant van hun lichaam had geen tatoeage op de huid. Het zweetgehalte en de zweetsamenstelling (natrium) werd gemeten aan beide kanten van het lichaam.

 

Resultaten

De resultaten toonden duidelijk een lagere zweetsnelheid (53% lager) aan in de getatoeëerde huid. Als jij ook één of meerdere tatoeages hebt, dan heb je er vast nog niet bij nagedacht dat getatoeëerde huid half zo veel zweet dan huid die niet met inkt versierd is. Minder zweten heeft als gevolg dat je lichaam zich minder goed kan koelen (thermoreguleren). Dit gaat vooral een rol spelen als in de komende zomerperiode de temperaturen flink omhoog gaan.

Naast een lagere zweetsnelheid hebben de onderzoekers ook nog een hogere natriumconcentratie (64%) aangetroffen in de getatoeëerde huid. Dit suggereert dat niet alleen de hoeveelheid zweet wordt aangetast, maar ook dat de natrium afgifte. Voor beide dien je alert te zijn, want een zouttekort geeft een negatieve invloed op je sportprestaties.

Het lijkt er dus op dat tatoeages een normale transpiratie tegengaan. De wetenschappers merkten ook op dat deze effecten niet gerelateerd waren aan de leeftijd van de tatoeage.

 

Zweetklieren

Wat is nu juist de reden waarom tatoeages een normale transpiratie tegengaan? Op deze vraag hebben de wetenschappers nog geen concreet antwoord. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat de kleurstof in dezelfde huidlaag wordt aangebracht als waar de zweetklieren zitten, namelijk 3-5 millimeter onder het huidoppervlak. Mogelijk raken deze klieren beschadigd door het tatoeageproces want per minuut prikt een tatoeagenaald namelijk vijftig tot wel drieduizend keer in je huid. Zweetklieren zijn verantwoordelijk voor het afscheiden van vloeistoffen en mineralen en spelen op die manier een belangrijke rol bij de thermoregulatie.

 

Ik heb een tatoeage, moet ik nu panikeren?

Niet echt, maar het is handig er rekening te kunnen mee houden, zeker als we over tattoos spreken die grote gedeelten van je lichaam bedekken. Zeker omdat er bij 100% van de doelgroep een soortgelijk effect werd vastgesteld. Sporters met een tatoeage kunnen dus best wat meer aandacht spenderen aan een optimale hydratatie met extra aandacht voor voldoende inname van mineralen. Maar ... verder onderzoek is absoluut nog nodig, aangezien 10 mensen niet representatief zijn voor de totale bevolking.

 

Bronnen:
www.mysportscience.com (Tattoos may alter the ability to sweat)