Productnaam

 

Gluten

 

Lactose

 

Soja

 

Vegetariërs

 

Veganisten

 

CHONDRO GLUCO

 

-

V

 

-

 

JA

 

NEE

 

MAGNESIUM 2000 AA

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

MAGNESIUM INSTANT STICK

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

MULTIMAX

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

MAX D-EFENSE

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

HIGH PROTEIN SHAKE

 

-

V

 

V

 

JA

 

NEE

 

PROTEIN SPORT BAR COCO&VANILLA

 

-

V

 

V

 

JA

 

NEE

 

FULL TRAINING COMPLEX SHAKE

 

V

V

 

V

 

JA

 

NEE

 

CREATINE 3000 & CREATINE CREAPURE

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

HMB 1000

 

-

V

 

-

 

JA

 

NEE

 

ISOTONIC

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

SPORT HYDRO TAB

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

IRON AA 125

 

-

-

 

-

 

NEE

 

NEE

 

CARNITINE 1000

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

BETA ALANINE SLOW RELEASE

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

ARGININE 1000

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

ENERGY GELS

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

NOUGAT ENERGY BAR

 

-

-

 

-

 

JA

 

NEE

 

ENERGY SPORT BAR

 

V

-
(behalve lemon bar) 
-

 

JA

 

JA
(behalve lemon bar)

 

NATURAL OAT BAR

 

V

V

 

V

 

JA

 

NEE

 

SPORT GUMMIES

 

-

-

 

-

 

NEE

 

NEE

 

CAFFEINE SPORT GUMMIES

 

-

-

 

-

 

NEE

 

NEE

 

CAFFEINE ENERGY SHOT

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

CARBO-GY

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

ENERGY BOOST

 

-

-

 

-

 

JA

 

JA

 

MANPOWER

 

-

-

 

V

 

NEE

 

NEE

 

RECOVERY SHAKE

 

V

V

 

V

 

JA

 

NEE

 

RECOVERY SPORT BAR

 

-

V

 

V

 

JA

 

NEE

 

BCAA

-

 

-

 

V

 

JA

 

JA

 

 

Een spier kan pas optimaal functioneren als er een PH waarde is van 7 in de spier. Maar bij (hoog)intensieve inspanningen wordt namelijk melkzuur in de spieren gevormd, dat splitst in lactaat en H+ ionen. Deze H+ ionen zorgen ervoor dat de PH waarde in de spier daalt, wat de prestatie negatief beïnvloed. Het spreekt voor zich hoe intensiever we sporten, hoe meer van zo’n H+ ionen er worden gevormd en dus hoe sneller de PH waarde in de spier zal dalen. Wanneer de PH waarde lager is dan 6,5 dan verliest de spier al snel contractiliteit en kracht waardoor u de symptomen kan verkrijgen van verzuring waaronder stijfheid, gespannen gevoel van de spieren,… Het  lichaam beschikt over PH buffers in de spier om deze verzuring tegen te gaan. Om het heel simpel uit te leggen vangt zo’n PH buffer de H+ ionen op waardoor deze niet meer de PH in de spier kunnen verlagen. Carnosine is zo’n spierbuffer die naast beta-alanine ook nog uit histidine bestaat. Histidine hebben we in overvloed aanwezig in ons lichaam maar beta-alanine kan in bepaalde situaties uitgeput zijn. Om die reden is het belangrijk om beta-alanine aan te vullen want het is de hoeveelheid beta-alanine die zal bepalen hoeveel carnosine er gevormd zal worden.

Beta-Alanine Slow Release is een product van Etixx die het lichaam voorziet van voldoende beta-alanine en dat zal er dus voor zorgen dat de PH waarde in de spier niet zo snel zal dalen waardoor lage PH waardes vermeden worden en verzuring minder snel zal optreden. U heeft de keuze tussen een kuur van 4 weken (4 X 2 tabletten/dag) of 8 weken (2 X 2 tabletten/dag) en de einddatum van uw kuur moet de dag van uw belangrijke prestatie zijn want dan is de beta-alanine gehalte in de spier maximaal.

Als sporter kan je pas optimale sportprestaties leveren als je lichaam optimaal functioneert. En ons lichaam kan pas optimaal functioneren wanneer het de voedingsstoffen binnenkrijgt die onze cellen echt nodig hebben. Brandstof, bouwstof, beschermstof en hydratatie zijn 4 essentiële componenten die een sporter hiervoor nodig heeft. Indien een sporter niet voldoende aandacht spendeert aan 1 van deze componenten dan zal dit een negatief effect hebben op zijn prestaties. De brandstof en de bouwstof kan je zien als onze macronutriënten, dit zijn de koolhydraten, vetten en eiwitten. De beschermstof zijn de micronutriënten die de vitaminen en mineralen omvatten. Hydratatie verwijst logischerwijs naar de vloeistoffen.

Een gezond voedingspatroon van getrainde atleten heeft veel meer nood aan een verhoogde inname van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten), micronutriënten (vitaminen, mineralen, spoorelementen), en vloeistoffen dan die van niet sporters Dit verklaart waarom atleten extra sportvoeding en supplementen nodig hebben. Welke sportvoeding en gezonde basisvoeding je nodig hebt, hangt af van de aard van de sport en de doelen die je wilt bereiken.

Een inspanning kan je pas leveren als ons lichaam/spieren voldoende brandstof krijgen. Dit is ook logisch want een inspanning leveren we door spierarbeid en dit is enkel mogelijk als er energie is die onze spieren kunnen laten functioneren. Dit kan je vergelijken met een wagen waar je geen benzine in doet. De wagen zal niet ver kunnen rijden en dit geldt ook voor een sporter die niet voldoende brandstof heeft getankt voor of tijdens een inspanning. Koolhydraten (suikers) is de beste bron voor het leveren van brandstof en om spierarbeid te genereren. Vetten kunnen ook energie leveren en hebben als voordeel dat ze in vergelijking met koolhydraten meer energie produceren. 1 gram vet is goed voor 9 kcal energie terwijl 1 gram koolhydraten maar 4 kcal aanleveren. Maar vetten hebben als nadeel dat ze niet in iedere sportsituatie in aanmerking komen als brandstof. Een sporter kan slechts vet gebruiken als energiebron als aan een paar voorwaarden voldaan wordt:

  1. In de eerste plaats moet voor vetverbranding de zuurstoftoevoer voldoende zijn. Uit onderzoek is gebleken dat voor een effectieve vetverbranding de hartslag niet hoger mag zijn dan 60-70 procent van de maximale hartslag.
  2. Carnitine is een belangrijke stof die nodig is om vetten te verbranden. Zonder Carnitine kan een sporter minder goed vet verbranden. Dit is belangrijke informatie voor vegetariërs omdat Carnitine rijkelijk aanwezig is in dierlijke producten.
  3. Een sporter die niet getraind is om vet te gebruiken als energie kan moeilijker vetten inzetten tijdens een inspanning. Nuchter trainen is de beste manier om uw lichaam te leren om vetten te gebruiken als energie. Tijdens zo’n nuchtere training is ons lichaam verplicht om vetten te gebruiken in plaats van koolhydraten. Hierbij maakt ons lichaam vetverbrandingsenzymen aan die we nodig hebben om vetten om te zetten tot glucose. Een sporter die tijdens een wedstrijd deze enzymen niet heeft zal moeilijker vet kunnen verbranden en enkel koolhydraten kunnen gebruiken.

Voor een sporter is het van belang voldoende bouwstoffen binnen te krijgen om onze cellen op de bouwen. Een spier bestaat uit duizenden cellen die na een inspanning schade vertonen. Deze schade dient hersteld te worden om spierafbraak te vermijden en spieropbouw te bewerkstelligen. Vetten en eiwitten zijn heel belangrijke bronnen als bouwstof en zijn dus onmisbaar voor een sporter.

Sporters hebben in het algemeen een hogere behoefte aan beschermstoffen zijnde vitaminen en mineralen. Door overbewerking en overvloedige bemesting zijn onze landbouwgronden uitgeput waardoor onze groenten en fruit de dag van vandaag veel minder vitaminen en mineralen bevatten dan pakweg 50 jaar terug. Deze verminderde aanwezigheid vitaminen en mineralen in onze groenten en fruit, gecombineerd met een te lage inname ervan, zorgt ervoor dat sporters extra aandacht moeten hebben aan het voldoende innemen van groenten en fruit. Hierbij is variatie ook een zeer belangrijk gegeven.

Ons prestatieniveau is recht evenredig met ons vochtverlies. Met dit gegeven in ons achterhoofd is het van belang om voldoende aandacht te spenderen aan onze hydratatie. Voldoende drinken voor, tijdens en na een inspanning, is van cruciaal belang om dehydratatie te vermijden en prestatieverlies uit te sluiten.

In een isotone sportdrank is de concentratie opgeloste deeltjes (elektrolyten en koolhydraten) per 100 ml hetzelfde als in het bloed. Door deze concentratie is deze sportdrank geschikt om het vocht sneller op te nemen in het lichaam in vergelijking met een hypertone energie sportdrank. Het levert dus veel vocht, maar ook energie. Een voorbeeld van een isotone sportdrank is Etixx Isotonic.

In een hypertone sportdrank is de concentratie opgeloste deeltjes per 100 ml hoger dan in het bloed. Deze sportdranken hebben de hoogste osmotische druk. Het vocht in hypertone sportdranken wordt daarom langzamer opgenomen dan water. Het doel van deze sportdrank is niet om vocht te leveren maar om de verloren energie terug aan te vullen. Een voorbeeld van een hypertone sportdrank is Etixx Carbo-Gy.

Het enige gekende neveneffect van beta-alaninesupplementatie, te wijten aan een te hoge beta-alanineconcentratie in het bloed, is paresthesie. Dit wordt gekenmerkt door een prikkelend en tintelend gevoel van de huid o.a. ter hoogte van de handen en het gezicht. Deze neveneffecten zijn minimaal (of afwezig) bij het gebruik van Beta-Alanine Slow Release in vergelijking met pure beta-alanine tabletten

Hieronder enkele tips om neveneffecten te verminderen of te voorkomen:

  • Innames goed spreiden over de dag (min 2u tussen laten tussen verschillende dosissen)
  • Max 2 tabletten per innamemoment (1.6g)
  • Tabletten innemen bij een koolhydraatrijke maaltijd of snack.

Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Tijdens het sporten ga je zweten om je lichaamstemperatuur min of meer constant te kunnen houden. Zweet bestaat niet alleen uit vocht (water), maar ook uit elektrolyten. Hiervan is natrium de belangrijkste en ook in het hoogste gehalte aanwezig in zweet. Zout (natrium) zorgt er ook voor dat wanneer je drinkt, het vocht wordt vastgehouden door het lichaam en dat niet alle ingenomen vloeistof onmiddellijk het lichaam terug verlaat via de urine. Dit alles is nodig en belangrijk om de vochtbalans te herstellen/op peil te houden. Want.. vanaf dat je 2% vocht verliest (vb. 1.4kg voor iemand van 70kg) zal dit ook een negatief effect hebben op je prestatie.

In de Etixx Isotonic is er  276mg natrium toegevoegd per 500ml, dus 552mg/liter. Hiermee voldoet de Etixx Isotonic aan de algemene aanbevelingen van het Australian Institute of Sport en de American college of Sport Medicine.

De Etixx Isotonic is dus een ideale dorstlesser voor tijdens inspanning.

Hij levert niet alleen energie (+/- 30g koolhydraten per 500ml, in de ideale verhouding), maar zorgt er ook voor dat je vochtbalans op peil wordt gehouden. Bij heel warm weer of het geval dat je een zoute zweter’ (=witte kringen op kledij bij zweten) bent, heeft Etixx ook Sport Hydro Tabs. Deze hydratatietabletten met framboossmaak, bevatten een nog hoger gehalte aan elektrolyten (maar leveren geen koolhydraten).