Voorkom een trainingsdip tijdens de feestdagen

  Gepost op December 07, 2016 10:15

De feestdagen staan voor de deur. Die paar vrije dagen veroorzaken, samen met alle bijbehorende culinaire verleidingen, bij veel sportliefhebbers een dipje in de sportdeelname. Hoe zorg je ervoor dat je met volle overtuiging je trainingsschema aanhoudt en niet verzakt? Hoe weersta je alle lekkernijen en hoe houd je maat? We zetten een aantal tips voor je op een rij waarmee je ervoor kunt zorgen dat je met de kerstdagen en Oud & Nieuw zonder schuldgevoel aan de feesttafel kan plaatsnemen.

December is de maand van gezellig samen zijn met familie en vrienden onder het genot van vaak - overdreven - veel culinaire lekkernijen. Deze breuk met je dagelijkse routine maakt het heel lastig om je aan je trainingsschema te houden en met mate te eten. Het is natuurlijk logisch dat je in december iets meer eet dan normaal, maar dit is zeker geen excuus om kilo’s aan te komen en je conditie te laten versloffen.

Overgave

Wanneer je je al tijden trouw aan een trainingsschema houdt, wil je natuurlijk niet dat de feestdagen roet in het eten gooien. Maar tijd doorbrengen met vrienden en familie is ook belangrijk.

Bedenk eerst en vooral dat het nergens voor nodig is om je schuldig te voelen als je vanwege het kerstdiner een trainingssessie uitstelt of zelfs overslaat. Sterker nog, laat het schuldgevoel lekker thuis en geniet van de momenten met de mensen die belangrijk voor je zijn. Als je dan toch eens zondigt, doe het dan vol overgave. ;-)

Praktisch

Wees verder vooral praktisch in de manier waarop je met de feestmaand omgaat. Sporters die een trainingsschema aanhouden, hebben meestal wel een break in hun week gedurende welke ze niet trainen. Zie de kerstdagen gewoon als je wekelijkse trainingspauze en loop vlak na kerst en Oud & Nieuw een tikkeltje harder. Op die manier wijk je nauwelijks van je schema af en heb jij geen duiveltje op je schouder tijdens alle feestelijkheden.

Kies er daarnaast ook voor om in de ochtend te gaan sporten. Dan wordt niet alleen de kans kleiner dat het er helemaal niet meer van komt, maar dan is het ook achter de rug. Het is altijd leuker om met een goed gevoel aan de kerstbezoekjes te beginnen.

Sportschool

Hardlopen, wandelen en fietsen kan je altijd, maar veel sportscholen zijn tussen kerst en Nieuwjaar gesloten. Laat dit geen reden zijn om niet te gaan sporten. Kies er bijvoorbeeld voor om een lange boswandeling te maken, loop naar de kerstmarkt in plaats van de auto te pakken, ga schaatsen op een van de vele kunstijsbanen die er rond de feestdagen weer liggen, trek eropuit op de fiets of ga baantjeszwemmen in het plaatselijke zwembad. Er zijn genoeg mogelijkheden om in beweging te blijven, en daarnaast kan het ook nog eens een leuk uitje zijn met familie of visite.

Is de sportschool wel open? Maak dan vooraf een schema wanneer je gaat en dwing jezelf om je daaraan te houden. Let wel op, sportscholen hebben vaak rond deze periode aangepaste openingstijden.

Inkopen

Er zullen deze maand zeker enkele dagen zijn dat je wat meer eet dan anders, dus zorg ervoor dat je dit op alle ‘normale’ dagen voldoende compenseert. Het is heel moeilijk om culinaire verleidingen te weerstaan als ze eenmaal in huis zijn gehaald. Koop dus ook niet meer dan strikt noodzakelijk.

Is het kerstdiner bij jou thuis? Dan kun je ervoor kiezen om een ‘gezond’ kerstdiner te bereiden. Dit kan net zo lekker en minstens zo culinair zijn. Daarnaast kun je uiteraard voor wat de tussendoortjes betreft voor de gezondere keuze gaan. Kies bijvoorbeeld voor groente met dip als borrelhapje in plaats van een vette frituursnack. En let maar op, iedereen is blij dat hij of zij in januari nog in zijn oude kleren kan.

Zondig met mate

Natuurlijk sla je de lekkere dingen niet af. Geniet er volop van, maar let op de hoeveelheid. Ga je uit eten en wil je je toch niet helemaal verliezen in het feestmaal? Sla dan de sausjes en de slagroom over, dit scheelt al zeker een uur sporten. Of beperk jezelf als het op het toetje aankomt. Een kopje koffie of thee kan ook heel lekker zijn na het eten. Ga je jezelf toch een keer te buiten? Eet dan langzaam en met veel aandacht. Zo geniet je er extra van en kun je de andere verleidingen weer even aan je voorbij laten gaan.

En last but not least: denk eraan dat je je alcoholconsumptie voldoende compenseert. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. Voorkom een kater van jewelste en drink om de twee glazen alcohol een glas water.

Dus geniet vol overgave en gun jezelf een break, maar dan wel alléén tijdens de feestdagen!

50a1e86f fb3e 4dc6 b139 b14221d68dd9