Hoe Global Sports Communication atlete Naomi Sedney de feestdagen overleeft!

  Gepost op December 07, 2016 09:40

Naomi Sedney, atlete van Global Sports Communication, vertelt ons hoe ze de feestdagen als professionele atlete in combinatie met haar studies psychologie ervaart.

Hebben jullie de kans om bij jullie familie te zijn tijdens de feestdagen?

Tot nu toe heb ik altijd het geluk gehad om de feestdagen met mijn familie te kunnen doorbrengen. Het merendeel van de trainingsgroep probeert de dagen rond kerst met hun familie te spenderen. Ook op het vlak van trainingsbelasting wordt hier meestal rekening mee gehouden, wat ik heel goed vind. Mijn familie is heel belangrijk voor mij en omdat ik feestdagen zoals kerst met hen kan doorbrengen is het achteraf minder moeilijk om ze te missen tijdens lange buitenlandse stages en wedstrijden.

Kun je als topsporter de feestdagen vieren of moet je ook op zulke dagen nog met bepaalde zaken rekening houden?

Tijdens de feestdagen probeer ik om zo min mogelijk atleet te zijn. Je houdt het natuurlijk wel in je achterhoofd en ik hou me aan de regel dat ik stop met eten wanneer ik geen honger meer heb. Het is dus niet zo dat ik mij op zulke dagen volprop met eten. Daarnaast wil ik enkel genieten van het moment en zoveel mogelijk samen zijn met mijn familie.

Wanneer heb je je eerste wedstrijd in 2017 en wanneer start de voorbereiding erop?

Mijn eerste wedstrijd in 2017 wordt waarschijnlijk het Nederlands Kampioenschap indoor (11-12 februari). Deze wedstrijd vindt plaats wanneer we net terug zijn van trainingskamp. We gaan een maand op stage naar Zuid-Afrika waar het mij meestal lukt om veel vooruitgang te maken, ik ben benieuwd hoe ik dat zal kunnen vertalen naar de eerste wedstrijden. Op stage is alles natuurlijk net iets beter geregeld dan thuis, je moet enkel rekening houden met je trainingen en ook school valt tijdens die periode weg. Bovendien worden alle maaltijden die je krijgt gemaakt op basis van wat je nodig hebt. Ik zorg er wel altijd voor dat ik voldoende eiwitshakes bij mij heb; tijdens trainingen ben ik grote fan van de High Protein Bars en Recovery Bars. Die heb ik in warme omstandigheden net iets meer nodig dan in koude omstandigheden. Op die manier kom ik over het algemeen heel fit uit mijn stages terug en hoop ik op een persoonlijk record tijdens het Nederlands Kampioenschap!

Hoe ziet je programma voor 2017 eruit? Staat alles al op voorhand vast of komt er af en toe nog een extra wedstrijd tussen?

Het jaarprogramma van 2017 staat op dit moment nog niet volledig vast voor mij. Het enige wat zeker vaststaat is het WK in Londen, de andere wedstrijden zullen georganiseerd worden zodat de opbouw naar die specifieke wedstrijd zo goed mogelijk kan verlopen. We gaan in ieder geval in april op stage naar Amerika, daarna staan er opnieuw wedstrijden gepland vanaf begin mei.

Mijn wedstrijdschema bepaal ik meestal iets meer dan een maand voor mijn eerste wedstrijd en dit schema wordt dan tussendoor aangepast. Soms komt er dan bijvoorbeeld een wedstrijd bij wanneer ik meer wedstrijdritme nodig heb. Ik vind het heel belangrijk om daar zo flexibel mogelijk mee om te gaan. Je kan immers niet altijd op voorhand inschatten waar je nood aan zal hebben tijdens het seizoen. Het blijft natuurlijk altijd de bedoeling dat je op het juiste moment kan pieken.

0ba0717b ac7d 4b12 b834 d2f3dea83b23